10:00, Zámek Mikulov – sala terrena

Občanské sdružení PAMĚŤ společně s městem Mikulov a Regionálním muzeem v Mikulově pořádá v době kulatého výročí konferenci a festival s názvem Nezapomeň na stěnu smrti. Dvě desetiletí uplynou od pádu žželezné opony, na nížž za dobu její existence zemřely stovky lidí. Poslední 16. května 1989.

pozvánka (pozvánka německy), program konference (program konference německy)

17:00, Mikulov, náměstí, radnice, kino

Při příležitosti konání konference se koná happening – více viz program festivalu

Fotogalerie:

mikulov22
mikulov23
mikulov24

Konference odmítá zapomenout na železnou oponu

Mikulov (Břeclavsko) - Na mikulovském náměstí se konalo setkání s názvem Nezapomeň na stěnu smrti, které mělo formou happeningu připomenout dvacáté výročí pádu železné opony a snahu některých občanů ji za komunismu nejrůznějším způsobem překonat. Vedle odborníků se sešli také ti, kteří se více či méně úspěšně pokusili ostnatou hráz přelstít, například Jiří Runkas, který se neúspěšně pokusil překonat železnou oponu balonem, nebo Václav Bařina, který se do sousedního Rakouska podhrabal a prostříhal.

Na akci zavítala vedle jiných také Milada Buršíková, sestra Vladimíra Beneše, který se pokusil prorazit smrtící linii v podomácku vyrobeném tanku. S rodinou zamířil k železné oponě, ale selhala mu elektřina, přestože odborníci tvrdí, že šlo o opravitelnou drobnost, Vladimír Beneš tank zanechal v pohraničí a odvezl rodinu domů. "Tank poté odtáhli do Břeclavi na policii, za tři dny přijeli policisti a říkali manželce, že je vdova, že ho roztrhali psi a kdoví co. Asi za deset dnů ale dostala žena zprávu, že přešel v Úvalech do Rakouska a do měsíce byl v Americe," uvedla Milada Buršíková pro ČT. Jiří Runkas chtěl do Rakouska přeletět balonem, který si sám sestrojil, někdo ho ale udal. Hrozilo mu až 8 let vězení, nakonec dostal jen podmínku.

V letech 1948 až 1989 zemřelo na hranicích nejméně 300 civilistů

Organizátorům akce nejde pouze o připomínku samotné existence železné opony. Festival spojený s konferencí by měl zkusit najít odpověď na otázky, zda toho o tvůrcích stěny smrti, obětech i okolnostech jejího vzniku ví veřejnost dost i dvacet let po jejím zániku. Akce má rovněž pietní charakter, protože má za cíl vzpomenout na ty, kteří před dvaceti lety riskovali život, aby získali svobodu, ale ztratili ho. "Někdo už jim utekl přes hranici, ale oni ještě stříleli, nebo je přes hranici odvlekli zpátky. K tomu žádné rozkazy mít nemohli," dodal Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Podle Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) zastřelili pohraničníci v letech 1948 až 1989 na státní hranici 143 osob. Mezi obětmi železné opony jsou ale stále i lidé, kteří jsou dodnes nezvěstní. Elektrický zátaras měl za následek smrt téměř 100 lidí a dva lidé zahynuli po výbuchu min. Na druhé straně historikové uvádějí, že mezi roky 1948 a 1989 zahynulo kolem 650 příslušníků pohraniční stráže. Pouze 11 z nich ale bylo zabito osobami, které se pokoušely o přechod hranice. Ostatní úmrtí se přičítají sebevraždám, nehodám či úrazům při výkonu služby.

Na webu České televize si můžete pustit Reportáž Michala Šebely a Richarda Samka:
Reportáž Michala Šebely a Richarda Samka