Výzva 21 představitelům komunistického Československa, aby se omluvili za zabití Hartmuta Tautze a dalších civilistů na železné oponě

Bratislava / Praha, 10. srpna 2016. U příležitosti odhalení památníku Hartmutu Tautzovi, osmnáctiletému východoněmeckému uprchlíkovi, který byl zabit na československo-rakouské hranici v roce 1986, podepsali účastníci otevřený dopis 21 představitelům komunistického Československa, ve kterém je vyzývají, aby se veřejně omluvili za jeho smrt a za zabíjení dalších bezbranných civilistů na železné oponě.

Více než 100 lidí se shromáždilo včera v Bratislavě-Petržalce při příležitosti odhalení památníku Hartmutu Tautzovi. Akci organizovala Platforma evropské paměti a svědomí spolu s Bratislavským samosprávným krajem a slovenským Ústavem paměti národa. Zúčastnili se jí Pavol Frešo, předseda Bratislavského kraje, Iveta Plšeková, náměstkyně primátora Bratislavy, Ondrej Krajňák, předseda Ústavu paměti národa, Neela Winkelmannová, výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí, Jaroslav Müller, předseda Pražského akademického klubu 48, členové diplomatického sboru, několik poslanců slovenského Parlamentu, hosté z Magdeburgu Birgit Neumann-Becker, zemská zmocněnkyně pro dokumenty Stasi a Maik Reichel, ředitel Zemské centrály pro politické vzdělávání, zástupci organizací obětí komunismu, veřejnosti a četní zástupci médií.

Při této příležitosti oznámila Platforma evropské paměti a svědomí jména 21 osob, které nesou zodpovědnost za smrt Hartmuta Tautze. Účastníci podepsali těmto adresátům otevřený dopis, žádající veřejnou omluvu za zabití Hartmuta Tautze a dalších uprchlíků na železné oponě v době komunismu.

• tisková zpráva Platformy evropské paměti a svědomí
  • výzva bývalým představitelům komunistického Československa