Krátké zprávy

O věcech co se dějí kolem nás.

Parte Irena Šimonová

S paní Irenou Šimonovou se rozloučíme ve čtvrtek 3. srpna 2017 ve 13:15 hod. v obřadní síni krematoria v Praze ‐ Motole.

Platforma evropské paměti a svědomí již obdržela dva přípisy od německých vyšetřovatelů v reakci na obsáhlé trestní oznámení ze dne 18.8.2016 ve věci zabíjení uprchlíků na hranicích ČSSR. Podle německého nejvyššího státního zástupce bylo zabíjení uprchlíků mezinárodním zločinem. Z pohledu státního zastupitelství ve Weidenu se pro zabíjení uprchlíků na úrovni těch, kteří byli zodpovědni za systém střežení hranic, nabízí odpovědnost za vraždu z nízkých pohnutek. Platforma dodá státnímu zastupitelství ve Weidenu v příštích dnech další dosud neznámé dokumenty, mezi nimi rozkaz bývalého ministra vnitra a pozdějšího premiéra ČSSR Lubomíra Štrougala k systematickému a plánovitému pronikání tajných služeb a pohraniční stráže na území Spolkové republiky Německo a Rakouska.

Ocenění odbojářů

Dalším 37 účastníkům třetího odboje udělilo ministerstvo obrany ocenění. Devíti z nich in memoriam. Za to, že se aktivně postavili komunistické totalitě, dostali odbojáři při slavnostním ceremoniálu jako osvědčení pamětní dekret a odznak.

Ocenění odbojářů

Za boj proti komunistickému režimu dostalo od zástupců ministerstva obrany ocenění 37 lidí. Některé medaile či osvědčení přišli převzít pozůstalí, řada z nich ale ještě mohla přijít sama. Podíleli se například na šíření samizdatové literatury, organizaci demonstrací nebo spolupracovali se zahraniční rozvědkou.

V průlomovém rozhodnutí včera rozhodl okresní soud Bratislava I. o plné rehabilitaci Hartmuta Tautze, osmnáctiletého uprchlíka, který byl zabit psy Pohraniční stráže na hranici Československa s Rakouskem v roce 1986. Hartmutova rodina má nárok na odškodnění Slovenskou republikou. Platforma evropské paměti a svědomí vítá soudní rozhodnutí jako první uznání toho, že zabití uprchíka bylo trestným činem. Trestní stíhání pachatelů musí následovat.

Julie Hrušková Julie Hrušková Julie Hrušková

Ve věku nedožitých 89 let zemřela paní Julie Hrušková, se kterou jsme se často setkávali na pietních setkáních nejen u Památníku železné opony v Mikulově. Byla jednou z hrdinek železné opony, převaděčka, politická vězeňkyně, nositelka Řádu TGM. Poslední cestu absolvovala jako těhotná. Ve vězení potratila a už nikdy nemohla mít děti. Budiž jí země lehká.

9:00 hod., gymnázium Moravské Budějovice

Beseda studentů s Luďkem Navarou na téma Železná opona doplněná výstavou Překonej stěnu smrti.

Studenti na základě této besedy napsali několik esejů, které vám s povolením autorů i paní profesorky Aleny Ziny Janáčkové, která besedu zorganizovala, přinášíme ve fotogalerii.

11:05 hod., ZŠ a MŠ Višňové

Beseda se žáky 8. a 9. tříd ke knize Na útěku, Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse. Promítání dokumentu Muž, který přecenil českou duši aneb Útěky Josefa Brykse a prezentace výstavy Muž, který přecenil českou duši.