Výstava Muž, který přecenil českou duši

Výstava o životě i smrti letce Josefa Brykse, zajatce dvou totalitních režimů.

Ten vězeň dostal číslo 868. A v poslední den roku 1952 mu dávají vyplnit dotazník. Na otázku, jaké neúspěchy a zklamání zažil, odpovídá: „Za dobro a obětavost pro člověka a falešné pochopení, jsem již nevinně přes devět let v žaláři a zklamání jsem se dožil v přílišném přeceňování české duše.“

Ten vězeň se jmenoval Josef Bryks. Nositel Řádu Britského impéria, letec, hrdina, který se za války proslavil svými útěky z německých zajateckých táborů.

Muž, který přecenil českou duši

Výstava o Josefu Bryksovi „Muž, který přecenil českou duši“ ukazuje život i smrt tohoto odvážného důstojníka, který se stal zajatcem dvou totalitních režimů. Za extrémně nebezpečného ho považovali jak nacisté tak komunisté. Jeho odpor proti těmto režimům nebyl náhodný: Josef Bryks byl svým založením svobodomyslný a spravedlivý a jednal v souladu se svým svědomím.

úvodní panel panel 1 panel 2 panel 3 panel 4 panel 5 panel 6 panel 7 panel 8 panel 9 panel 10 panel 11